Back to Top

Το Μουσείο Getty δημοσιεύει 88 χιλιάδες εικόνες έργων τέχνης: Ένας θρίαμβος για τον ανοικτό πολιτισμό

Εξερευνώντας το σχεδιασμό χωρίς αποκλεισμούς στην πολιτιστική κληρονομιά: ενα σεμινάριο με την Dr. Piper Hutson

Σε μια μνημειώδη κίνηση προς την κατεύθυνση της προώθησης του ανοικτού πολιτισμού και του εκδημοκρατισμού της πρόσβασης στην τέχνη, το Μουσείο Getty απελευθέρωσε στο κοινό πάνω από 88.000 ψηφιακές εικόνες των πολύτιμων έργων τέχνης του. Αυτή η τολμηρή πρωτοβουλία, γνωστή ως Πρόγραμμα Ανοικτού Περιεχομένου, σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη σφαίρα της προσβασιμότητας στην πολιτιστική κληρονομιά.

 

Το Πρόγραμμα Ανοικτού Περιεχομένου έχει σχεδιαστεί για να σπάσει τα εμπόδια και να καταστήσει εικόνες υψηλής ανάλυσης έργων τέχνης που ανήκουν στο δημόσιο κτήμα από τις συλλογές του Getty ελεύθερα διαθέσιμες για μελέτη, διδασκαλία και απόλαυση. Με στόχο να προωθήσει την έρευνα, τη διδασκαλία και την πρακτική της τέχνης και της ιστορίας της τέχνης, το πρόγραμμα προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε έναν πλούτο καλλιτεχνικών θησαυρών.

 

Από την έναρξή του το 2013, το πρόγραμμα αναπτύσσεται σταθερά, με περισσότερες από 160.000 εικόνες να έχουν ήδη δοθεί στο κοινό. Οι προσπάθειες καταλογογράφησης, ψηφιοποίησης, ελέγχου των δικαιωμάτων και δημοσίευσης συνεχίζονται, εξασφαλίζοντας μια συνεχή εισροή νέων εικόνων στο πρόγραμμα σε μηνιαία βάση.

Το πεδίο εφαρμογής του Προγράμματος Ανοικτού Περιεχομένου είναι τεράστιο και ποικίλο, περιλαμβάνοντας πάνω από 86.000 εικόνες έργων τέχνης από τη συλλογή του Μουσείου Getty, συμπεριλαμβανομένων ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, φωτισμένων χειρογράφων, ζωγραφικών έργων, γλυπτών και αντικειμένων διακοσμητικής τέχνης. Επιπλέον, περιλαμβάνει πάνω από 78.000 εικόνες έργων τέχνης και αρχειακού υλικού από τις συλλογές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Getty, που τεκμηριώνουν την πλούσια ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης μέσα από χαρακτικά, χάρτες και φωτογραφίες.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία αυτής της έκδοσης είναι η υιοθέτηση της άδειας Creative Commons Zero (CC0), η οποία θέτει απερίφραστα τις ψηφιακές εικόνες των έργων τέχνης του Getty στο δημόσιο τομέα. Αυτό διασφαλίζει ότι οι χρήστες μπορούν να κατεβάζουν, να επεξεργάζονται και να επαναχρησιμοποιούν ελεύθερα αυτές τις εικόνες υψηλής ανάλυσης χωρίς νομικούς περιορισμούς, προωθώντας μια κουλτούρα δημιουργικότητας και καινοτομίας.

 

Η δέσμευση του Μουσείου Getty για ανοικτή πρόσβαση είναι μια απόδειξη της δύναμης της συνεργασίας και της σημασίας της διατήρησης και του διαμοιρασμού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αγκαλιάζοντας τις αρχές της ανοικτής κουλτούρας, το μουσείο όχι μόνο εμπλουτίζει τη δημόσια σφαίρα, αλλά και εμπνέει αμέτρητες δημιουργικές προσπάθειες και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες παγκοσμίως.

 

Ως υπέρμαχοι του ανοικτού πολιτισμού, επαινούμε το Μουσείο Getty για τις πρωτοποριακές του προσπάθειες και ενθαρρύνουμε και άλλα ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Αγκαλιάζοντας την ανοικτή πρόσβαση και μοιράζοντας τις συλλογές τους με τον κόσμο, τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και τα αρχεία μπορούν να συμβάλουν σε ένα πιο περιεκτικό και δίκαιο πολιτιστικό τοπίο για όλους.

 

Εν κατακλείδι, η απελευθέρωση περισσότερων από 88.000 εικόνων έργων τέχνης από το Μουσείο Getty δεν είναι απλώς ένας θρίαμβος για τον ανοικτό πολιτισμό αλλά και μια γιορτή για τις ατελείωτες δυνατότητες που προκύπτουν όταν η δημιουργικότητα δεν γνωρίζει όρια. Ας αγκαλιάσουμε αυτή τη σημαντική περίσταση και ας συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αρχές της ανοικτότητας, της συνεργασίας και του πολιτιστικού εμπλουτισμού για τις επόμενες γενιές.

Post a Comment