Back to Top

Polifonia: Το καινοτόμο έργο που εξερευνά την μουσική κληρονομιά της Ευρώπης!

Polifonia: Το καινοτόμο έργο που εξερευνά την μουσική κληρονομιά της Ευρώπης!

Ας μάθουμε για την Polifonia, ένα πρωτοποριακό έργο που εξερευνά την μουσική κληρονομιά της Ευρώπης. Χρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα Horizon 2020 της ΕΕ, η Polifonia φέρνει κοντά ειδικούς από τη μουσικολογία, την επιστήμη των υπολογιστών και τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και θα διαρκέσει 40 μήνες, με προϋπολογισμό 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Polifonia

Η αποστολή της Polifonia είναι να αναδημιουργήσει τις συνδέσεις μεταξύ μουσικής, ανθρώπων, τόπων και γεγονότων από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, η Polifonia θα αναλύσει ήχους και κείμενα για να κατανοήσει πώς η μουσική άλλαξε και αντέδρασε στα κοινωνικά και πολιτικά περιβάλλοντα τους τελευταίους έξι αιώνες.

Αυτό το έργο θα δημιουργήσει μια μεγάλη, διασυνδεδεμένη παγκόσμια βάση δεδομένων διαθέσιμη σε όλους. Φανταστείτε να ανακαλύψετε πώς η ολλανδική μουσική του 17ου αιώνα επηρεάστηκε από τη γαλλική όπερα, ακόμα και κατά τη διάρκεια πολέμου. Αυτές οι εκπληκτικές συνδέσεις δείχνουν ότι η μουσική μπορεί να γεφυρώσει τα τείχη και τα όρια.

Η Polifonia στοχεύει επίσης στη βελτίωση της πρόσβασης και της χρηστικότητας των υφιστάμενων μουσικών συλλογών. Δημιουργώντας εργαλεία για την αναπαράσταση και ανάλυση δεδομένων μουσικής κληρονομιάς, η Polifonia μας βοηθά να κατανοήσουμε την εξέλιξη των μουσικών ειδών και την επίδρασή τους στην κοινωνία. Η μουσική βιομηχανία, οι μελετητές, οι καλλιτέχνες και οι λάτρεις της μουσικής θα επωφεληθούν από αυτές τις γνώσεις.

Η κοινοπραξία της Polifonia περιλαμβάνει επιστήμονες υπολογιστών, ανθρωπολόγους, εθνομουσικολόγους, ιστορικούς της μουσικής, γλωσσολόγους και δημιουργικούς επαγγελματίες. Μαζί, εργάζονται για να αποκαλύψουν και να συνδέσουν τις ποικίλες μουσικές παραδόσεις της Ευρώπης.


Στο Culture Lab

Στο Culture Lab, γιορτάζουμε έργα όπως η Polifonia που ευθυγραμμίζονται με την αποστολή μας να προωθήσουμε την πολιτιστική κατανόηση και την ενσωμάτωση. Οι πυλώνες μας, όπως η Ψηφιοποίηση στον Πολιτισμό και η Άυλη Κληρονομιά, συντονίζονται με τους στόχους της Polifonia για τη διατήρηση και την ενίσχυση της πρόσβασης στην πολιτιστική γνώση.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Polifonia και παρακολουθήστε το πρόσφατο webinar που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου.

 

Post a Comment